Trans dartster Van Leuven als eerste Nederlandse vrouw ooit naar WK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
19 okt. 2024, 17:55
19 okt. 2024, 18:07
Transvrouw Noa-Lynn van Leuven plaatst zich voor WK darts in Alexandra Palace
© PDC Darts - Transvrouw Noa-Lynn van Leuven plaatst zich voor WK darts in Alexandra Palace

Noa-Lynn van Leuven heeft zaterdag dartshistorie geschreven door zich als eerste Nederlandse vrouw ooit te plaatsen voor het WK darts van de PDC in Londen. De 28-jarige dartster uit Beverwijk verzekerde zich van deelname door een indrukwekkende overwinning in het 21ste toernooi van de PDC Women's Series. Van Leuven werd geboren als man, maar onderging in haar tienerjaren een transitie tot vrouw.

Van Leuven versloeg klassementsaanvoerster Beau Greaves met 5-3 in de finale, waarbij ze een indrukwekkend gemiddelde van 109,64 noteerde. Hiermee is haar plek in de top drie van de Women’s Series verzekerd en haar WK-ticket veiliggesteld. Van Leuven volgt hiermee in de voetsporen van dartlegendes zoals Fallon Sherrock, de eerste vrouw die ooit een partij op het PDC WK wist te winnen.

Van Leuven plaatst zich als eerste Nederlandse vrouw ooit voor WK darts

Lees ook: Verstappen slaat terug en verovert pole position voor sprintrace in Austin

Sherrock baande vijf jaar geleden de weg voor vrouwen in het darts door verrassende overwinningen op Ted Evetts en Mensur Suljovic. Van Leuven is klaar om haar eigen stempel te drukken op het WK dat in december van start gaat in Londen. De deelname van Van Leuven is niet zonder controverse. Dit jaar trokken haar teamgenoten Anca Zijlstra en Aileen de Graaf zich terug uit het Nederlandse team vanwege hun bezwaren tegen haar deelname als trans vrouw. Van Leuven blijft echter vastbesloten. “We willen allemaal doen wat we leuk vinden: darten zonder gedoe”, verklaarde ze eerder, ondanks de kritiek die ze van verschillende kanten heeft ontvangen.

Lees ook: Driessen en Verweij wijzen ideale bondscoach voor Oranje aan

Van Leuven krijgt veel steun van de dartsgemeenschap, waaronder Matthew Porter, topman van de PDC, die benadrukt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor fysiek voordeel voor transvrouwen in het darts. Ondanks de negatieve reacties van enkele collega’s en de voortdurende discussies binnen de dartswereld, blijft Van Leuven gefocust op haar prestaties en ziet ze haar kwalificatie voor het WK als een belangrijke mijlpaal.

Naast het WK heeft Van Leuven ook uitzicht op deelname aan de prestigieuze Grand Slam of Darts, die in november plaatsvindt. Het behalen van haar Tour Card zou ervoor zorgen dat ze in de toekomst deel kan nemen aan alle toernooien van de PDC, ongeacht geslacht. Hiermee wil ze haar critici de mond snoeren en zich volledig concentreren op haar carrière in de dartswereld.

Lees meer over:

Noa-Lynn van Leuven darts