Van Gerwen woedend op dartsbond na uitschakeling: ‘Ze mogen mijn kont kussen’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 okt. 2024, 22:39
27 okt. 2024, 21:55
Michael van Gerwen is woedend na zijn eliminatie op het EK Darts
© IMAGO/Mee Met Oranje - Michael van Gerwen is woedend na zijn eliminatie op het EK Darts

Michael van Gerwen heeft zaterdag een verrassende nederlaag geleden op het EK Darts in Duitsland. De viervoudig Europees kampioen - voor het laatst in 2017 - werd in de achtste finales uitgeschakeld door oud-wereldkampioen Gary Anderson. Hoewel Van Gerwen sterk begon door de eerste leg te winnen, verloor hij uiteindelijk met 10-4, mede door een serie van vijf verloren legs.

Zijn uitgooipercentage van 28,57 procent droeg bij aan het teleurstellende resultaat, waarmee Van Gerwen ver achterbleef op Anderson, die een uitmuntend gemiddelde van 96,91 punten per drie pijlen noteerde. De uitschakeling van Van Gerwen kwam onverwacht, aangezien hij als vijfde was geplaatst en eerder dit toernooi overtuigend won van Gabriel Clemens. De Brabander, die in het verleden vier keer de Europese titel wist te veroveren, stuitte echter op een solide Anderson die zijn voorsprong vanaf de tweede leg vasthield.

Michael van Gerwen verliest achtste finales van EK Darts

De teleurstelling van deze uitschakeling wordt vergroot doordat Van Gerwen recent nog het Players Championship in Wigan won, waarmee hij in vorm leek te zijn na een tegenvallend optreden bij de World Grand Prix. Na de nederlaag was Van Gerwen zichtbaar gefrustreerd, vooral over de omstandigheden op het podium in de Westfalenhalle in Dortmund.

“Er staat heel veel wind op het podium. En ze leren het maar niet, ze leren het maar niet. Terwijl er gisteren en eergisteren nog niks aan de hand was. Ze blijven dezelfde fouten maken, Ze willen hier een mooi toernooi neerzetten en dat zou het ook moeten zijn”, verzuchtte Van Gerwen in gesprek met Viaplay.

Lees ook: Lang toont opvallend shirt na goal, Wieffer kan wel door de grond zakken

“Natuurlijk kan je ook jezelf voor je hoofd slaan als je niet goed genoeg hebt gespeeld”, stak Van Gerwen ook de hand in eigen boezem. “Maar op een gegeven moment gaat het in je hoofd zitten en het is moeilijk om daar mee om te gaan. Iedere dartskenner kan zien hoe mijn pijlen staan. En dan zeggen ze dat alle deuren dicht stonden. Nou, ze mogen mijn kont kussen, daar is niks van waar. En dan wekt dat irritatie op.”

Lees ook: Jutta Leerdam vindt zichzelf geen diva: ‘Mijn DM zat die weken helemaal vol’

“Dan zeggen ze dat je prof genoeg moet zijn om daarmee om te gaan. Maar ik heb mijn grenzen. De PDC mag zich achter de oren krabben, want dit is niet de eerste keer.” De frustratie bij Van Gerwen bereikte een hoogtepunt toen hij fel reageerde op opmerkingen dat hij professioneel genoeg zou moeten zijn om hiermee om te gaan.

Jermaine Wattimena stunt wederom op EK Darts

Van Gerwens uitschakeling betekent dat de overige Nederlanders, onder wie Jermaine Wattimena, Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode, de Nederlandse eer moeten verdedigen in het toernooi. De PDC heeft tot nu toe niet gereageerd op de kritiek van Van Gerwen, maar de discussie over de omstandigheden toont opnieuw aan hoe belangrijk optimale speelsituaties zijn voor topsporters.

Van Duijvenbode was met 10-5 te sterk voor de Noord-Ier Daryl Gurney, terwijl Noppert met 10-6 won van de Belg Mike De Decker, die twee weken geleden stuntte met de eindzege in de prestigieuze World Grand Prix. Een dag na zijn stunt tegen titelverdediger Peter Wright was Wattimena met 10-9 te sterk voor James Wade, de nummer zestien van de wereld.