Sprookje van Jermaine Wattimena op EK Darts krijgt geen droomeinde

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 okt. 2024, 22:49
27 okt. 2024, 22:54
Jermaine Wattimena doet zichzelf tekort in eerste majorfinale
© PDC Darts - Jermaine Wattimena doet zichzelf tekort in eerste majorfinale

Jermaine Wattimena heeft een indrukwekkend EK Darts gespeeld, maar zijn finale tegen de Brit Ritchie Edhouse eindigde niet zoals hij had gehoopt. In Dortmund verloor de Nederlander zondagavond met 11-3 van Edhouse, waarbij zenuwen en gemiste dubbels een rol speelden. Hoewel de overwinning van Edhouse verdiend was, overheerst voor Wattimena trots op zijn prestaties tijdens dit toernooi, waarin hij een aantal grote namen uitschakelde, onder wie wereldkampioen Luke Humphries.

Wattimena, ook wel bekend als ‘The Machine Gun’, heeft tijdens dit toernooi vriend en vijand verbaasd. Hij begon sterk door voormalig wereldkampioen Peter Wright met 6-0 te verslaan en won vervolgens nipt van James Wade en Humphries. In de halve finale stond hij tegenover zijn landgenoot Danny Noppert, die hij na een zenuwslopende strijd met 11-10 versloeg. Deze serie van overwinningen bracht Wattimena voor het eerst naar een majorfinale, wat voor hem een belangrijk moment in zijn carrière is.

Jermaine Wattimena verliest van Ritchie Edhouse in finale

In de finale leek de spanning hem echter parten te spelen. Hij miste maar liefst 25 van de 28 dubbels, wat Edhouse de kans gaf om het heft in handen te nemen. Edhouse bleef kalm en besliste de wedstrijd uiteindelijk met een aantal sterke finishes, waaronder tweemaal dubbel 18. Wattimena was teleurgesteld over zijn eigen spel, maar hij blijft optimistisch. Hij gaf aan dat deze ervaring een opstap is naar toekomstige successen en dat hij zich nog steeds trots voelt over zijn prestatie.

De condities in de Westfalenhalle in Dortmund zorgden dit weekend ook voor uitdagingen voor de spelers. Veel darters, onder wie Michael van Gerwen en Danny Noppert, klaagden over een hinderlijke wind in de zaal, die invloed had op hun worpen. Ondanks de klachten bleef Wattimena zich gefocust, wat bijdroeg aan zijn knappe prestaties tot aan de finale.

Lees ook: Nederlandse shorttrackers sluiten wereldbekerweekend af met VIER gouden medailles

Met zijn finaleplaats verzekerde Wattimena zich van een ticket voor de Grand Slam of Darts, wat hem nieuwe kansen biedt om zijn groei als darter voort te zetten. "De spannende halve finale tegen Noppert is misschien iets te veel geweest", verklaarde de Nederlander na afloop bij Viaplay. “Ik moest me daarna snel opladen en dat lukte niet, maar ik ben enorm trots op mezelf. Ik ben teleurgesteld dat ik heb verloren, maar superblij dat ik een finale heb gehaald. Dit is een magistraal moment en ik ga zeker weten nog een toernooi winnen.”