Manon Veenstra stunt met zilveren medaille, Smulders net naast het podium

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
02 aug. 2024, 22:03
05 aug. 2024, 12:25
Manon Veenstra, zilver, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - Manon Veenstra stunt met zilveren medaille

Manon Veenstra heeft zilver gepakt bij het BMX'en. De Nederlandse Laura Smulders eindigde net naast het podium als vierde. Het goud ging in Parijs naar Saya Sakakibara. De Zwitserse Zoé Claessens pakt brons.

Veenstra debuteert op de Spelen en had geen al te beste start. Op het eerste stuk pakte ze echter een andere lijn waardoor ze langs haar concurrenten kon. Ze greep de tweede plek en gaf die vervolgens niet meer uit handen. In de halve finales maakte ze eerder op de avond ook al indruk. De BMX'ster plaatste zich als derde voor de eindstrijd. Vooral haar derde run was imposant. Na een vroege achterstand wist ze zich namelijk nog naar voren te knokken.

Artikel gaat verder onder video

Manon Veenstra stunt met zilveren plak in Parijs

Smulders liet zich in de finale naar achter drukken. Ze vond vervolgens nog haar weg naar voren, maar viel net buiten de medailles. De winnares van het brons in Londen (2012) was na afloop dan ook in tranen. Haar zus Merel, in 2021 in Tokio nog goed voor een bronzen plak, haalde de finale niet. In de halve finale eindigde ze als achtste (na strafpunten van de jury), zevende en tweede. Het was niet genoeg om bij de beste acht vrouwen te geraken.

Lees ook: Van Aanholt en Duetz pakken goud na chaotisch en verwarrend slot

Bij de mannen haalde Jaymio Brink de finale niet. Hij startte de halve finale met een zevende plek en raakte in de tweede run betrokken bij een valpartij, waardoor hij als zesde over de streep kwam. Titelverdediger Niek Kimmann ontbrak door een ontstoken hartspier.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024