Veelbesproken Van de Velde dacht aan stoppen: 'Ik heb het nog niet verwerkt'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 aug. 2024, 12:54
16 aug. 2024, 12:11
Steven van de Velde, Matthew Immers, beachvolleybal, Olympische Spelen
© IMAGO - Steven van de Velde reageert voor het eerst op de afgelopen periode

Steven van de Velde (30) heeft getwijfeld of hij zou stoppen met beachvolleyballen. Hij werd in het verleden veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje (toen hij zelf negentien was). Daar was tijdens de Olympische Spelen veel ophef over. Er was een petitie om hem uit te sluiten van zijn deelname en met ploeggenoot Matthew Immers werd de sporter uitgefloten.

Tijdens de Spelen in Parijs sprak Van de Velde niet met de media en verbleef hij op een locatie buiten het olympisch dorp. Nu reageert de beachvolleyballer bij de NOS voor het eerst op de afgelopen periode. "Het is niet niks wat er op je wordt afgevuurd. Ik heb zeker wel een kap-moment gehad, zowel voor het toernooi als tijdens. Maar ik dacht: ik ga anderen niet de macht geven hoe ze mij weg kunnen pesten of weg kunnen krijgen", vertelt Van de Velde in het interview.

Artikel gaat verder onder video

Steven van de Velde dacht aan stoppen met beachvolleybal

Van de Velde, die eerder zijn excuses al aanbood, vindt het jammer dat alle ophef is ontstaan. "Het is tien jaar geleden, ik heb meer dan honderd toernooien gespeeld." Desondanks heeft hij begrip voor de situatie en begrijpt hij dat het mensen bezighoudt. "Ik snap dat het een vraagstuk is: mag iemand met zo'n verleden op zo'n podium staan? Dat is een legitieme vraag. Ik weet dat dit de rest van mijn leven een rol zal spelen. Dat moet ik accepteren, want ik heb een fout gemaakt."

Lees ook: Italiaanse beachvolleyballers reageren furieus na vragen over Van de Velde

Voor Van de Velde en Immers waren de Spelen een lastige tijd. Het duo verloor in de achtste finales en destijds regeerde zijn ploeggenoot al op de situatie. Hij noemde het boegeroep ‘zwaar’. Van de Velde: "Als ik bedenk hoeveel ik bezig was met randzaken... Het heeft invloed gehad. Ik heb het ook met mijn vrouw besproken en heb aan mensen gevraagd geen dingen naar me door te sturen. Maar ik kreeg toch steunbetuigingen 'klote voor je, sterkte'. Dat is heel lief, maar zo was ik er toch even mee bezig."

Lees ook: Britten ontsteld na ‘verlies’ van Nederland op Spelen en stellen onderzoek in

Voor Van de Velde begint nu het EK in eigen land. Een nieuwe start richting de Spelen van 2028 in Los Angeles? "Het was een heftige ervaring, eentje die ik nog niet volledig heb verwerkt. De conclusie kan zeker zijn: dit is het niet waard. Zeker ook voor mijn familie, dus ik neem ook zeker hun oordeel mee." En als de ophef niet afneemt, overweegt hij zelfs om eerder een punt achter zijn carrière te zetten. De impact op zijn gezin is volgens de sporter veel belangrijker dan beachvolleyballen.