Worthy de Jong mag zich de beste basketballer van de wereld noemen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 aug. 2024, 22:54
31 aug. 2024, 00:36
3x3-basketbal, Worthy de Jong, goud, Olympische Spelen, Parijs2024, TeamNL
© IMAGO - Worthy de Jong, 3x3-basketballer van TeamNL

Worthy de Jong is gestegen naar de nummer één positie op de wereldranglijst van het 3x3-basketbal. Voor de basketballer is het een wéér een nieuw hoogtepunt in korte periode. Hij won eerder goud met Nederland op de Olympische Spelen.

Met zijn prestaties pakte De Jong de afgelopen tijd veel punten voor de individuele wereldranglijst. Die punten tellen ook mee voor de landenranglijst en zijn daarom erg belangrijk voor de Nederlandse 3x3-basketballers. Die federatieranglijst bepaalt namelijk aan welke grote toernooien landen mogen deelnemen. De meeste punten scoorde hij tijdens de Spelen in Parijs.

Artikel gaat verder onder video

Worthy de Jong is de nummer één van de wereldranglijst

In de olympische finale speelde De Jong een puike partij, maar Frankrijk kwam vlak voor tijd voor het eerst op voorsprong. Winnen leek héél moeilijk te worden. Totdat De Jong zich met een fantastische actie knap vrijspeelde en hij vlak voor tijd een over-time afdwong. Ook daarin kwam het thuisland op voorsprong. Een zilveren plak leek het maximaal haalbare. De nieuwe nummer één van de wereldranglijst had in de laatste seconde echter nog één hoogtepunt in huis. Met een tweepunter boog hij een 17-16 achterstand om in een 17-18 voorsprong.

Lees ook: Viervoudig wereldkampioen shorttrack Sjinkie Knegt gaat marathonschaatsen

Afgelopen week was de Nederlandse 3x3-basketbalploeg actief op het EK in Oostenrijk. De mannen gingen daar als groepswinnaars door naar de kwartfinale. Worthy de Jong, Jan Driessen, Arvin Slagter en Julian Jaring versloegen het gastland met 22-19 en wonnen in de groepsfase ook eenvoudig van Azerbeidzjan. In de kwartfinales verloren ze echter met 21-16 van grootmacht Servië.