Nederlandse 3x3-basketballers pakken goud in de allerlaatste seconde

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 aug. 2024, 23:08
28 aug. 2024, 22:25
3x3-basketbal, Worthy de Jong, goud, Olympische Spelen, Parijs2024, TeamNL
© IMAGO - Worthy de Jong, 3x3-basketballer van TeamNL

In de allerlaatste seconde van de over-time (verlenging) hebben de Nederlandse 3x3-basketballers goud gepakt op de Olympische Spelen. Worthy de Jong gooide Oranje met een tweepunter naar een 17-18 overwinning. Jan Driessen, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en De Jong pakken de allereerste basketbalmedaille voor Nederland ooit op de Spelen.

Nederland begon sterk aan de finale tegen Frankrijk, die op de Place de la Concorde gesteund werden door een uitzinnig thuispubliek. De hele wedstrijd klonk het Allez Les Bleus van de tribunes. Driessen, Van der Horst, Slagter en De Jong raakten daar echter niet door afgeleid. Onder toeziend oog van kroonprinses Amalia liep Nederland, vooral dankzij De Jong en Driessen, al snel uit naar een 6-4-voorsprong.

Nederlandse 3x3-basketballers pakken historisch goud

De Fransen kwamen echter terug in de wedstrijd en vlak voor tijd kwam Frankrijk voor het eerst op voorsprong: 12-11. Nederland knokte zich terug, maar het leek héél moeilijk te worden. Totdat De Jong zich met een fantastische actie knap vrijspeelde en hij vlak voor tijd een over-time afdwong. Ook daarin kwam het thuisland op voorsprong. Een zilveren plak, nog steeds een heel knappe prestatie, leek het maximaal haalbare. De Jong had in de laatste seconde echter nog één hoogtepunt in huis. In de absolute slotseconde boog hij met een tweepunter een 17-16 achterstand om in een 17-18 voorsprong.

Lees ook: Sifan Hassan pakt zilveren plak na diskwalificatie van concurrent

De gouden plak is een historische medaille voor de 3x3-basketballers. Nog nooit plaatste The Orange Lions zich voor een (halve) finale van de Spelen en er werd dus ook nog nooit een medaille gewonnen. Drie jaar geleden, toen de sport in Tokio voor het eerst olympisch, eindigde de mannen als vijfde. Nederland pakte wel al tweemaal een zilveren medaille op het WK en tweemaal brons op het Europees kampioenschap.