Basketbalwedstrijd om 150.000 dollar gaat niet door voor olympisch kampioenen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 aug. 2024, 15:50
16 aug. 2024, 12:07
3x3-basketbal, Worthy de Jong, goud, Olympische Spelen, Parijs2024, TeamNL
© IMAGO - Worthy de Jong, 3x3-basketballer van TeamNL

De Nederlandse 3x3-basketballers nemen het niet op tegen de beste spelers uit de Big3-competitie. Rapper Ice Cube had de olympisch kampioenen voor 150.000 dollar uitgenodigd, maar beide partijen komen er contractueel niet uit. De basketballers van TeamNL hadden wel oren naar de uitnodiging.

Door een tweepunter van Worthy de Jong werden de Nederlandse 3x3-basketballers in de laatste seconde van de over-time olympisch kampioen tegen Frankrijk (17-18). In de groepsfase van de Spelen waren Jan Driessen, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en De Jong ook met 21-6 te sterk voor de Verenigde Staten. Die ploeg haalde de finale niet en dat viel slecht bij de rapper Ice Cube, die met de Big3 zijn eigen basketbalcompetitie heeft.

Artikel gaat verder onder video

3X3-basketballers spelen geen duel tegen beste Big3-spelers

Op social media plaatste Ice Cube een uitnodiging voor de Nederlandse 3x3-basketballers. "De mannenploeg werd op de Spelen vernederd. Zij hebben onze spelers nodig en de hele wereld heeft dat gezien. We moeten onze naam hoog houden. We hebben niet onze beste spelers naar Parijs gestuurd vanwege kleinzieligheid en politieke spelletjes. Alle reiskosten worden vergoed. De winnaar gaat naar huis met 150.000 dollar. Het duel wordt live uitgezonden op CBS Sports", aldus de rapper.

Lees ook: Britten ontsteld na ‘verlies’ van Nederland op Spelen en stellen onderzoek in

"We hebben het geaccepteerd, we willen het doen. Het zou ons heel leuk lijken. Maar we komen er contractueel niet uit. Dus het gaat niet door", zei De Jong dinsdag bij radiozender JOE. Volgens sporter komen de verschillende basketbalbonden niet tot een samenwerking. De Big3-competitie val niet onder de mondiale basketbalbond FIBA en daardoor bleek het onmogelijk om tot een overeenstemming te komen.

De Jong: "Big3 wil een beetje meegaan op de hype nu die zo groot is en zo zelf een beetje publiciteit creëren." In eerste instantie stond het duel voor 18 augustus in Boston op de planning, maar dat is dus niet mogelijk. Met Jimmer Fredette had de VS overigens slechts één voormalige NBA-speler in de gelederen tijdens de Spelen.

Lees meer over: