3x3-basketballers als groepswinnaar door op EK na zinderende slotfase

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
24 aug. 2024, 10:40
26 aug. 2024, 16:18
Worthy de Jong, 3x3 basketbal, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - Worthy de Jong, 3x3 basketballer van TeamNL

De Nederlandse 3x3-basketballers zijn als groepswinnaars door naar de kwartfinale van het EK in Oostenrijk. Worthy de Jong, Jan Driessen, Arvin Slagter en Julian Jaring versloegen het gastland zaterdag met 22-19. Eerder op de dag won het viertal al eenvoudig van Azerbeidzjan.

In het eerste groepsduel startte Azerbeidzjan goed en nam het land zelfs brutaal de leiding: 9-6. Vervolgens kwam Nederland echter op stoom en lieten ze geen spaan meer heel van de tegenstander. Net als in de olympische finale, waarin TeamNL goud won, besliste De Jong het duel met een fraaie score. Uit de olympische ploeg ontbreekt Dimeo van der Horst op het EK omdat hij vlak na de Spelen in het huwelijksbootje stapte en daardoor niet kon trainen.

Artikel gaat verder onder video

3x3-basketballers naar de kwartfinale van het EK

Thuisland Oostenrijk gaf een stuk meer tegenstand. Beide landen maakten er een spannend duel van met mooie scores. Bij een stand van 19-19 kregen de Oostenrijkers dé kans om de wedstrijd te beslissen, maar de tweepunter mislukte. Nederland liet die mogelijkheid vervolgens niet liggen. Met een goede tweepunter zorgde Jaring, de vervanger van Van der Horst, voor de beslissing.

Lees ook: Femke Bol zet record neer en neemt revanche op 400 meter horden

In de kwartfinale treft Nederland zaterdagmiddag Servië, dat tweede werd in Groep A. De vrouwen boekten twee overwinningen in de groepsfase op Letland (19-13) en Hongarije (16-12). Het team van Janis Boonstra, Loyce Bettonvil, Noortje Driessen en Kiki Fleuren speelt in de kwartfinale tegen Duitsland. Die wedstrijd wordt zaterdagavond om 19.50 uur gespeeld. De halve finales en finale staan zondag op het programma.

Lees meer over:

Worthy de Jong Netherlands