Teamsprinters pakken gouden medaille met nieuw wereldrecord

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
06 aug. 2024, 20:19
09 aug. 2024, 18:18
Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, baanwielrennen, goud, Olympische Spelen, TeamNL, Parijs2024
© IMAGO - Teamsprinters pakken olympisch goud

De Nederlandse teamsprinters hebben goud gewonnen op de Olympische Spelen in Parijs. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland verbroken (alweer) het wereldrecord in een tijd van 40,949 en prolongeerden hun olympische titel. Groot-Brittannië legde, net als drie jaar geleden in Tokio, beslag op het zilver.

Van den Berg, Lavreysen en Hoogland waren de absolute topfavorieten in de Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines. Nederland is de regerend olympisch kampioen en vijfvoudig wereldkampioen. Het trio bezweek niet onder de druk en toonde in de kwalificatie voor het eerst hun topvorm. De baanwielrenners verbeterden eerst het olympisch record van Tokio en één ronde later schroefden ze zelfs het wereldrecord omlaag naar 41,191 seconden. In de finale bleek het vervolgens nóg sneller te kunnen.

Teamsprinters pakken goud en prolongeren olympische titel

Van den Berg begon razendsnel en zette Nederland gelijk op voorsprong. Lavreysen en Hoogland breidden het gat vervolgens alleen maar uit. Voor het eerst in de geschiedenis dook er daardoor een land onder de 41 seconden (40,949 seconden). De Britten waren in de finale maar liefst acht tiende van een seconde langzamer dan de Nederlandse mannen. Daarmee kon Lavreysen zijn eerste vinkje zetten. De baanwielrenner wil op de Spelen in Parijs een unieke hattrick voltooien: goud op de teamsprint, de sprint en de keirin. In Tokio won hij al goud in die eerste twee disciplines, maar op de keirin pakte de renner 'slechts' brons.

Lees ook: Waterpolovrouwen wacht loeizware halve finale na zege op Italië

Woensdag begint Lavreysen aan zijn individuele sprinttoernooi. De sprintfinale staat vrijdag op het programma en twee dagen later is de eindstrijd van de keirin. Ook Hoogland komt in die disciplines in actie. In Tokio won Nederland viermaal goud. Shanne Braspennincx, een van de olympisch kampioenen, is inmiddels gestopt omdat ze geen plezier meer in de sport had.