Succesvolle 'gouden' bondscoach keert terug bij baanwielrenners

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
24 aug. 2024, 11:11
26 aug. 2024, 16:18
Harrie Lavreysen, Hugo Haak, Jeffrey Hoogland, baanwielrennen, goud, Olympische Spelen, bondscoach, TeamNL
© IMAGO - Harrie Lavreysen won driemaal goud op de Olympische Spelen in Parijs

Hugo Haak volgt per 1 september de Brit Mehdi Kordi op als bondscoach van de Nederlandse baansprinters. Op de Olympische Spelen in Parijs pakte TeamNL onder Kordi driemaal goud, maar hij vertrekt bij de KNWU. Haak was eerder ook al bondscoach van het team.

Op de Olympische Spelen wonnen de baansprinters goud. Bovendien zorgde Harrie Lavreysen voor twee individuele plakken op de keirin en sprint. Onder Haak, die tussen 2018 en 2022 ook al de bondscoach was, won Nederland ook drie gouden medailles op de Spelen van 2021 in Tokio. Haak werd mede daardoor in 2019 en 2021 op het jaarlijkse Sportgala gekozen tot Bondscoach van het Jaar.

Artikel gaat verder onder video

Hugo Haak keert terug al bondscoach van de baansprinters

Na zijn vertrek bij de KNWU was hij werkzaam bij wielerploeg Tour de Tietema-Unibet en sportkoepel NOC*NSF. In 2023 keerde hij terug bij de wielerbond als assistent van hoofdcoach Kordi en richtte hij op talentontwikkeling. In het begin zorgde zijn terugkeer voor onenigheid, maar al snel stonden de neuzen in de goede richting.

Lees ook: 3x3-basketballers als groepswinnaar door op EK na zinderende slotfase

"Hugo heeft zichzelf ontwikkeld als coach en is klaar om het baanprogramma verder uit te bouwen. Hij weet wat er nodig is om aan de absolute top te komen en te blijven. De focus ligt allereerst op het WK in Kopenhagen in oktober. Daarna gaan we de verdere invulling voor de komende jaren vormgeven", zegt Wilbert Broekhuizen, technisch directeur van de KNWU, in een persbericht.

Lees meer over:

Harrie Lavreysen Netherlands