Heijnen pakt knap WK-brons op spannende puntenkoers

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
18 okt. 2024, 22:07
19 okt. 2024, 08:42
Philip Heijnen heeft een bronzen medaille gewonnen op het WK baanwielrennen in het Deense Ballerup.
© IMAGO - Philip Heijnen heeft een bronzen medaille gewonnen op het WK baanwielrennen in het Deense Ballerup.

Philip Heijnen heeft vrijdag op het WK baanwielrennen in Ballerup een bronzen medaille veroverd op de puntenkoers. De 24-jarige Nederlander streed lange tijd mee om de wereldtitel, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. De titel ging naar de Spanjaard Sebastián Mora, die dankzij een sterke eindsprint net genoeg punten wist te verzamelen om de Deen Niklas Larsen af te troeven.

Heijnen begon voortvarend aan de wedstrijd en pakte al vroeg vijf punten in de eerste sprint. Daarna kwam hij in een kopgroep terecht die een ronde voorsprong nam op het peloton, wat hem in een goede positie bracht. “Heel lang viel alles mijn kant op, maar na honderd ronden dacht ik wel: bwoah... we moeten er nog zestig!”, aldus Heijnen. Hij probeerde de wedstrijd te controleren, maar richting het einde bleek dat Mora en Larsen sterker waren.

Artikel gaat verder onder video

Philip Heijnen verovert brons op WK baanwielrennen

In de laatste fase van de puntenkoers hield Heijnen zijn ogen vooral gericht op Larsen, die de meeste punten had verzameld. “Misschien stemde ik mijn koers iets te veel af op hem, ik had iets slimmer kunnen rijden”, reflecteerde hij. Mora sloeg echter in de finale toe door in een sterke groep weg te rijden, waarna Heijnen het net niet meer kon bijhouden. Mora eindigde met zeventig punten, één punt meer dan Larsen en vijf meer dan Heijnen.

Lees ook: Lavreysen vliegt naar wereldtitel op de kilometertijdrit en onttroont Hoogland

Desondanks is Heijnen trots op zijn prestatie. “Ik ben supertevreden met deze medaille. Maar met iets slimmer rijden had er misschien nog iets meer ingezeten.” Dit is zijn tweede medaille op eliteniveau, na het brons dat hij vorig jaar veroverde op de afvalkoers tijdens het EK in Zwitserland.

Lees ook: Verstappen slaat terug en verovert pole position voor sprintrace in Austin

De bronzen medaille op de puntenkoers bevestigt Heijnens groeiende vorm en potentieel in de wielersport. "Uiteindelijk is ook deze derde plaats al echt geweldig. Ik heb nog nooit eerder een WK puntenkoers gereden en heb dit jaar echt veel aan mezelf gewerkt. Ik ben hier al ontzettend blij mee."

Lees meer over:

Baanwielrennen philip heijnen