Lisa van Belle en Maike van der Duin stunten met medaille bij baanwielrennen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 aug. 2024, 19:03
10 aug. 2024, 23:11
Lisa van Belle, Maike van der Duin, brons, baanwielrennen, Olympische Spelen, Parijs2024, TeamNL
© IMAGO - Lisa van Belle en Maike van der Duin hebben brons gepakt

Lisa van Belle en Maike van der Duin hebben een bronzen plak veroverd op de koppelkoers. Geheel onverwachts eindigde het Nederlandse baanwielrenduo achter de gouden equipe van Italië (Chiara Consonni/Vittoria Guazzini) en Groot-Brittannië (Elinor Barker/Neah Evans), die zilver pakte. Lang leken de Nederlanders zelf zilver te pakken, maar dat zat er nét niet in.

Van Belle en Van der Duin namen halverwege de leiding in de wedstrijd en pakten daarmee twintig punten. Dat leverde ook even de leiding in het klassement op en die voorsprong bleef tot zo'n 25 ronden voor het einde staan. Toen kwamen de Italianen naar voren, maar Van der Duin en Van Bellle wisten hun karretje aan te haken. Ze leken daardoor op weg naar het zilver, maar in de allerlaatste tussensprint kwamen de Britse vrouwen nog voorbij het Nederlandse duo.

Artikel gaat verder onder video

Lisa van Belle en Maike van der Duin pakken verrassend brons

Van Belle en Van der Duin reden pas één keer eerder samen. Destijds werd het duo negende bij een wereldbekerwedstrijd in Canada. Op de koppelkoers rijden de duo's 120 rondes, waarin ze elkaar aflossen. Het is de bedoeling dat je als team punten scoort bij tussensprints en andere duo's inhaalt.

Lees ook: Duitsers woest na provocerende reactie Duco Telgenkamp in hockeyfinale

Kort na de bronzen plak van Van Belle en Van der Duin pakte Harrie Lavreysen zijn tweede gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs. In de finale van het sprinttoernooi rekende hij af met de Australiër Matthew Richardson. Eerder deze week pakte de Nederlander ook al het goud met de teamsprinters. Jeffrey Hoogland is nog bezig aan zijn strijd om het brons in het sprinttoernooi,