Lavreysen pakt wereldtitel op kilometertijdrit en onttroont Hoogland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
18 okt. 2024, 20:41
19 okt. 2024, 21:57
Harrie Lavreysen pakt WK-goud op kilometer tijdrit
© IMAGO - Harrie Lavreysen pakt WK-goud op kilometer tijdrit

Harrie Lavreysen heeft vrijdagavond opnieuw geschiedenis geschreven in het baanwielrennen. In het Deense Ballerup veroverde de Brabander goud op de 1-kilometer tijdrit tijdens de WK baanwielrennen. Lavreysen was sneller dan zijn landgenoot en titelverdediger Jeffrey Hoogland, die genoegen moest nemen met zilver. De Brit Joseph Truman pakte het brons. Voor Lavreysen was dit zijn eerste deelname aan dit onderdeel op een WK, maar hij had al twee nationale titels op deze discipline op zijn naam staan.

Met deze overwinning behaalde de 27-jarige Lavreysen zijn vijftiende wereldtitel op de baan, waarmee hij nu alleen recordhouder is. Hij deelde het record van veertien titels met de Fransman Arnaud Tournant, maar na zijn overwinning op de teamsprint eerder deze week evenaarde hij dat record. Met zijn triomf op de tijdrit heeft Lavreysen zich nu losgemaakt van Tournant en is hij officieel de succesvolste baanwielrenner in de geschiedenis.

Artikel gaat verder onder video

Harrie Lavreysen vliegt naar wereldtitel op de kilometertijdrit

Naast zijn indrukwekkende titeloverwinning, reed Lavreysen ook een wereldrecord op zeeniveau tijdens de kwalificatieronde. Hij noteerde een tijd van 57,468 seconden, wat vier tienden sneller was dan het vorige record van Jeffrey Hoogland. Dit onderstreept zijn status als een van de snelste sprinters ter wereld en benadrukt zijn dominantie in het baanwielrennen.

Hoewel Lavreysen de dag ervoor teleurstelde met een achtste plaats op de keirin, wist hij zich te herpakken op de tijdrit. De keirin, waar hij in voorgaande jaren domineerde met wereldtitels in 2020, 2021 en 2022, werd dit jaar gewonnen door de Colombiaan Kevin Quintero. Lavreysen greep vorig jaar ook naast een medaille op dit onderdeel, maar zijn prestaties op andere disciplines bleven ongeëvenaard.

Lees ook: Man van 46 interlands zonder EK- of WK-duel stopt per direct

Lavreysen's successen in Ballerup komen na een reeks indrukwekkende optredens, waaronder zijn 'hattrick' op de Olympische Spelen in Parijs afgelopen zomer, waar hij goud veroverde op de sprint, keirin en teamsprint. Met nog een kans op goud in de sprintfinale van zaterdag kan Lavreysen zijn WK-prestaties verder uitbreiden.