Jan-Willem van Schip gediskwalificeerd met medaille in de hand

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 okt. 2024, 15:23
20 okt. 2024, 16:15
Jan Willem van Schip gediskwalificeerd
© IMAGO - Jan Willem van Schip gediskwalificeerd

Jan-Willem van Schip is gediskwalificeerd in de finale van de afvalkoers op het WK in Denemarken. De baanwielrenner zat bij de laatste drie overgebleven renners en was al zeker van een medaille, maar werd uit koers gehaald door een ongeoorloofde beweging in een sprint. Het goud ging naar de Deen Tobias Hansen.

Bij de afvalkoers valt er telkens één baanwielrenner af. Van Schip zat de hele wedstrijd goed vooraan en kwam nooit in de problemen. De race werd meerdere keren geneutraliseerd door valpartijen, maar de Nederlander liet zich niet van de wijs brengen. Toen er nog enkele renners over waren, maakte hij echter een ongeoorloofde manoeuvre in de sprint tegen Diogo Narciso. Van Schip mocht in eerste instantie doorrijden en lag zo op medaillepositie. Uiteindelijk werd hij echter alsnog uit koers gehaald.

Artikel gaat verder onder video

Jan-Willem van Schip gediskwalificeerd op WK afvalkoers

Op de Olympische Spelen in Parijs werd Van Schip ook al gediskwalificeerd bij de koppelkoers. Na afloop van de finale oordeelde de jury destijds dat de Nederlander verantwoordelijk was voor een botsing met Oliver Wood, 39 ronden voor het einde. Van Schip., die een duo vormde met Youri Havik, kwam met zijn helm tegen de Brit, die daardoor hard op de grond viel. Nederland verloor uiteindelijk de zevende plek en Van Schip kreeg een boete van 1000 Zwitserse franken.

Lees ook: Nigel de Jong druk bezig om 17-jarig toptalent voor Oranje te laten kiezen

Kort na de diskwalificatie van Van Schip veroverde Harrie Lavreysen zijn zesde wereldtitel op de sprint. In de finale rekende hij ad met zijn landgenoot Jeffrey Hoogland. Voor Lavreysen is het zijn derde gouden medaille in Denemarken en zijn zestiende wereldtitel in zijn carrière. Vlak na het een-tweetje van Lavreysen en Hoogland pakte Hetty van de Wouw haar derde zilveren medaille van de week.

Lees meer over:

Baanwielrennen