Van de Wouw moet in WK-finale genoegen nemen met zilver

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
18 okt. 2024, 21:30
19 okt. 2024, 08:03
Hetty van de Wouw, Emma Finucane en Mina Sato op het WK baanwielrennen in Ballerup
© IMAGO - Hetty van de Wouw, Emma Finucane en Mina Sato op het WK baanwielrennen in Ballerup

Hetty van de Wouw heeft vrijdag op het WK baanwielrennen in Ballerup zilver behaald op het individuele sprinttoernooi. In de finale moest ze haar meerdere erkennen in de dominante Britse Emma Finucane, die haar wereldtitel succesvol prolongeerde. Van de Wouw had in de beslissende heats weinig in te brengen en verloor beide sprints. “Ik had in de finale niet meer de benen die ik moest hebben”, gaf Van de Wouw na afloop aan.

Van de Wouw wist in de kwart- en halve finales nog indrukwekkend twee andere Britse rensters, Katy Marchant en Sophie Capewell, te verslaan. Toch betaalde ze daar later de prijs voor in de finale. “De halve finale heeft me iets te veel gekost.” In die halve finale maakte ze een fout, waardoor ze een extra sprint moest rijden, wat haar energie kostte. Dat extra verlies aan frisheid speelde haar parten tegen Finucane, die wel fris aan de finale begon.

Artikel gaat verder onder video

Hetty van de Wouw wint zilver op WK baanwielrennen

Finucane was vanaf het begin duidelijk de sterkere van de twee. In de eerste heat nam ze al snel de koppositie en bouwde haar voorsprong gestaag uit, waardoor Van de Wouw niet eens meer in het wiel van de Britse wist te komen. Ook in de tweede sprint bleef de 21-jarige Finucane ongenaakbaar, en Van de Wouw kon haar geen moment bedreigen. Hiermee toonde Finucane wederom haar status als regerend wereldkampioene.

Lees ook: Lavreysen vliegt naar wereldtitel op de kilometertijdrit en onttroont Hoogland

Hoewel Van de Wouw teleurgesteld was over het verlies, kijkt ze positief terug op haar prestaties en het feit dat ze zich opnieuw bij de mondiale sprinttop heeft gevoegd. “Dat ik nu bij de sprinttop hoor, is zeker mooi”, reageerde ze, al kijkt ze alweer vooruit naar haar volgende kans op een medaille. Zondag doet ze namelijk opnieuw mee aan de keirin, het onderdeel waarop ze op de Olympische Spelen al zilver veroverde.

Lees ook: Verstappen slaat terug en verovert pole position voor sprintrace in Austin

Met deze zilveren medaille heeft Van de Wouw haar eerste individuele WK-medaille behaald. Eerder won ze twee keer zilver op de teamsprint, in 2018 en 2024. Haar focus ligt nu volledig op de keirin, waarbij ze na een dag rust hoopt dat haar benen weer in topvorm zullen zijn.