Lavreysen verslaat Hoogland in de finale en pakt 16e wereldtitel in carrière

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 okt. 2024, 15:42
20 okt. 2024, 16:14
© IMAGO - Harrie Lavreysen verslaat Jeffrey Hoogland in de finale van de sprint op het WK baanwielrennen

Harrie Lavreysen is voor de zesde keer op rij wereldkampioen op de sprint. De baanwielrenner rekende in de finale in twee heats af met zijn landgenoot Jeffrey Hoogland kansloos. Voor de 27-jarige Brabander is het zijn zestiende wereldtitel in zijn carrière.

In de halve finales ontliepen de twee Nederlander elkaar. Lavreysen rekende af met Kaiya Ota en Hoogland wist Nicholas Paul te verslaan. Daardoor kwamen de twee landgenoten elkaar wéér tegen in de finale van een groot toernooi. In de eerste heat was het lang spannend en werd Lavreysen lang hoog in de baan gehouden. Hoogland had echter geen antwoord op zijn sprint: 1-0. De tweede heat was een stuk minder spannend, waardoor de Lichtflits van Luyksgestel zich voor de zesde keer sinds 2019 de beste mag noemen.

Artikel gaat verder onder video

Harrie Lavreysen verslaat Jeffrey Hoogland in WK-finale

Op de wielerpiste van Ballerup (Denemarken) pakte Lavreysen eerder al goud op de teamsprint en de kilometer-tijdrit. Daardoor voltooit hij voor de tweede keer dit jaar Harrie's Hattrick. Op de Olympische Spelen in Parijs was het afgelopen zomer ook al raak (teamsprint, sprint en keirin). Op het wereldkampioenschap scoorde hij tweemaal eerder een hattrick: in 2020 (Berlijn) en in 2021 (Roubaix).

Vlak voor de finale met Hoogland en Lavreysen werd Jan-Willem van Schip gediskwalificeerd in de finale van de afvalkoers. De baanwielrenner zat bij de laatste drie overgebleven renners en was al zeker van een medaille, maar werd uit koers gehaald door een ongeoorloofde beweging in een sprint. Het goud ging naar de Deen Tobias Hansen. Vlak na het een-tweetje van Lavreysen en Hoogland pakte Hetty van de Wouw haar derde zilveren medaille van de week.