Harrie Lavreysen pakt tweede gouden medaille op Spelen in Parijs

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 aug. 2024, 19:10
10 aug. 2024, 23:11
Harrie Lavreysen, Hugo Haak, Jeffrey Hoogland, baanwielrennen, goud, Olympische Spelen, bondscoach, TeamNL
© IMAGO - Harrie Lavreysen won driemaal goud op de Olympische Spelen in Parijs

Harrie Lavreysen heeft zijn tweede gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs gewonnen. In de finale van het sprinttoernooi rekende hij af met de Australiër Matthew Richardson. Eerder deze week pakte de Nederlander met een wereldrecord ook al goud met de teamsprinters. Jeffrey Hoogland is nog bezig aan zijn strijd om het brons.

Lavreysen won zijn eerste race door het tempo al vroeg de hoogte in te jagen. Richardson kwam in de slotmeters nog wel akelig dichtbij, maar het lukte de Australiër niet meer om over de olympisch kampioen heen te komen. In de tweede race was het ook tot de meet spannend, maar Lavreysen wist zijn voorsprong nipt te behouden.

Harrie Lavreysen wint vierde olympische titel in carrière

Met zijn overwinning prolongeert Lavreysen zijn olympische titel. Op de Spelen in Tokio, drie jaar geleden, won de baanwielrenner namelijk ook goud in het sprinttoernooi. Destijds rekende hij in een rechtstreeks duel af met Hoogland. Hoogland kwam eerder op de avond in actie tegen Jack Carlin in de strijd om het brons. Beide baanwielrenners wonnen tot dusver één keer, dus er komt nog een derde, beslissende race vanavond.

Lees ook: Lisa van Belle en Maike van der Duin stunten met medaille bij baanwielrennen

Lavreysen wil op deze Spelen in Parijs een unieke hattrick voltooien: goud op de teamsprint, de sprint en de keirin. In Tokio won hij goud in die eerste twee disciplines, maar op de keirin pakte de renner 'slechts' brons. Tot nu toe verloopt alles volgens plan voor de baanwielrenner. Na goud op de teamsprint heeft hij dus ook goud op de individuele sprint gepakt. Zondag wacht nog de keirin. Dan wil de olympisch kampioen 'Harrie's hattrick' voltooien.