Debuterende Dorenbos pakt brons op omnium bij WK baanwielrennen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
19 okt. 2024, 22:35
19 okt. 2024, 22:37
Simone Consonni , Lindsay de Vylder en Yanne Dorenbos op het WK baanwielrennen
© IMAGO - Simone Consonni, Lindsay de Vylder en Yanne Dorenbos op het WK baanwielrennen

Yanne Dorenbos heeft zaterdag brons veroverd in het omnium tijdens het WK baanwielrennen in het Deense Ballerup. Bij zijn debuut op het wereldtoneel begon de 24-jarige Nederlander sterk door het openingsonderdeel, de scratch, te winnen en eindigde hij de dag op het podium na een spannende slotfase in de puntenkoers. Hoewel Dorenbos even uitzicht had op de wereldtitel, moest hij uiteindelijk genoegen nemen met brons.

In de laatste puntenkoers zakte Dorenbos, die de dag als leider was begonnen, terug naar de zesde positie. Het was de Belg Lindsay De Vylder die met indrukwekkende ontsnappingen de koppositie van de Nederlander overnam en zichzelf tot wereldkampioen kroonde. Ondanks enkele gemiste kansen tijdens de race, toonde Dorenbos in de laatste sprint nog zijn kracht en pakte hij genoeg punten om het Franse talent Oscar Nilsson-Julien net voor te blijven en zo de derde plek veilig te stellen.

Artikel gaat verder onder video

Debutant Yanne Dorenbos pakt brons op omnium

Dorenbos’ prestatie is des te opvallender omdat het zijn eerste WK-deelname was. Eerder dit jaar eindigde hij al als vierde bij de Europese kampioenschappen in Apeldoorn, waar hij eveneens dicht bij een medaille was in het omnium. Zijn sterke optreden op het WK laat zien dat de Nederlander een van de grote talenten is binnen het baanwielrennen.

Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland naar halve finales

Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland hebben zich zaterdag geplaatst voor de halve finales van het sprinttoernooi bij het WK baanwielrennen, die zondag worden verreden. Lavreysen veroverde deze week al wereldtitels op de teamsprint en de kilometer. Zondag hoopt hij het toernooi af te sluiten met een hattrick, door ook het individuele sprinttoernooi te winnen.

Lisa van Belle en Marit Raaijmakers grijpen naast podium

Lisa van Belle en Marit Raaijmakers hebben zaterdag net naast de medailles in de koppelkoers gegrepen. Bij de laatste sprint werden de Nederlandse vrouwen nog gepasseerd door hun Britse collega’s, die het brons pakten. Het goud was voor de Deense vrouwen, Frankrijk werd tweede.

Lees meer over:

Baanwielrennen Yanne Dorenbos