Hetty van de Wouw pakt verrassende zilveren medaille bij Olympische Spelen

08 aug. 2024, 19:53
10 aug. 2024, 23:11
 Hetty van de Wouw wint een zilveren medaille op Olympische Spelen
© IMAGO - Hetty van de Wouw, atlete van TeamNL

Hetty van de Wouw heeft donderdag op de Olympische Spelen in Parijs voor een verrassing gezorgd. De baanwielrenster veroverde zilver op het onderdeel keirin. Van de Wouw reed een geweldig keirintoernooi. In de finale hield ze onder anderen Emma Hinze, de wereldkampioene op dit onderdeel in 2020, en Emma Finucane achter zich.

Van de Wouw, 26 jaar, moest in de eindstrijd alleen de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews voor zich dulden. Ze kwam 0,062 seconden tekort voor het goud. Van de Wouw was vorig jaar al vierde op de WK in Glasgow op de keirin. Op de van oorsprong Japanse discipline rijden vijf of zes rensters achter een gemotoriseerde gangmaker. Als die na enkele ronden uit de baan is verdwenen, sprinten de rensters in drie ronden om de winst.

Hetty van de Wouw snelt naar zilveren medaille in keirinfinale

In de finale ging Van de Wouw, die 'Hetty-raketty' als bijnaam heeft, als vierde slotronde in. Vervolgens schoof de Nederlandse op naar de derde plaats en dankzij een geweldige eindsprint passeerde ze in de laatste meters de Britse Finucane. Voor Van de Wouw is het de eerste olympische medaille in haar carrière.

Steffie van der Peet strandde in de halve finales. In de strijd om de plaatsen zeven tot en met twaalf finishte ze als vierde.