Sifan Hassan genomineerd voor prestigieuze sportprijs

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 okt. 2024, 14:13
Sifan Hassan, atlete van TeamNL
© IMAGO - Sifan Hassan, atlete van TeamNL

Sifan Hassen is één van de vijf genomineerden in de verkiezing 'Beste Atlete van de Wereld'. De winnares wordt op 1 december bekendgemaakt op een gala van World Athletics in Monaco. De 31-jarige atlete van TeamNL won afgelopen zomer goud op de olympische marathon in Parijs.

Sifan Hassan deed tijdens de Olympische Spelen in Parijs mee aan de 5000 meter, de 10.000 meter én de marathon. Ze was de eerste vrouw ooit die de drie baanafstanden combineerde. Uiteindelijk won de atlete brons op zowel de 5000 als 10.000 meter. Twee dagen na de tien kilometer zorgde ze voor een huzarenstukje op de marathon. Door een formidabele eindsprint versloeg ze de Ethiopische Tigist Assefa.

Artikel gaat verder onder video

Sifan Hassan genomineerd voor prestigieuze sportprijs

Tijdens de marathon had Hassan het lastig. Na een nacht met slechts vier uur slaap was haar voorbereiding niet optimaal en nog voor het dertig kilometerpunt moest ze haar eigen tempo kiezen op een steile klim. Haar tegenstanders versnelden echter niet. "Ik dacht wel: zij gaan mij afmaken, kapotmaken, zij zijn frisser. Waarom heb ik de 5 en de 10 gedaan? Pas na de finish had ik geen spijt meer van mijn keus. Dit is de marathon. Dit is mijn mooiste medaille ooit", vertelde ze eerder dit jaar tegenover het Algemeen Dagblad.

Lees ook: Oranje-icoon volgt ontslagen Erik ten Hag op bij Manchester United

Sutume Asefa Kebede uit Ethiopië (eerder dit jaar de winnares van de marathon van Tokio), Ruth Chepngetich uit Kenia (winnares van de marathon in Chicago in een wereldrecord van 2.09.56), Tigist Ketema uit Ethiopië (de winnares van de marathons in Berlijn en Dubai) en Agnes Jebet Ngetich uit Kenia (wereldrecordloopster op 5 en 10 kilometer) zijn de andere genomineerden.

Lees meer over:

Sifan Hassan