Sensationele Femke Bol bezorgt Nederland goud op 4x400 meter gemengde estafette

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 aug. 2024, 21:07
06 aug. 2024, 17:11
Femke Bol, Lieke Klaver, TeamNL, atletiek, Olympische Spelen. Parijs 2024
© IMAGO - Nederland wint 4x400 meter voor vrouwen

Met een fantastisch eindschot heeft Femke Bol Nederland het goud geschonken op de 4x400 meter gemengde estafette. Het team met Bol, Isaya Klein Ikkink, Eugene Omalla en Lieke Klaver eindigde in een tijd van 3.07,43, verrassend voor de Verenigde Staten.

De gemengde ploeg moest het zonder Liemarvin Bonevacia stellen. Hij kampt met een hamstringblessure en moest zich terugtrekken voor de Olympische Spelen. In plaats van Bonevacia startte Omalla als eerste loper in. De geblesseerde Bonevacia was wel aanwezig en moedigde zijn teamgenoten aan. De atleet zag dat slotloper Bol op de vierde plek aan de laatste ronde begon.

Nederlandse gemengde estafetteploeg wint goud

Omalla was als eerste vertrokken vanuit baan 7 en gaf het stokje over aan Klaver. De atlete versnelde, maar kreeg het lastig aan het einde van haar ronde. Ikkink hield Nederland vervolgens in de race door de vierde plek te consolideren. Een bronzen plek leek even het maximaal haalbare, maar Bol had een fantastische eindsprint in haar benen.

Lees ook: Luuc Van Opzeeland pakte nieuwe medaille voor TeamNL op het water

In de laatste honderd meter haalde Bol al haar concurrenten in. Eerst moest België eraan geloven, vervolgens haalde ze Groot-Brittannië in en in de laatste meters passeerde ze ook nog de Amerikaanse Kaylyn Brown. Zij liep vrijdag nog een wereldrecord met de Verenigde Staten (3.07,41). Bol, die vrijdag in de series nog werd gespaard, liep een splittijd van 47,93, bijna een seconde sneller dan de anderen.

Omalla en Klein Ikkink zijn de eerste Nederlandse mannen in de geschiedenis die atletiekgoud winnen. Met het olympisch goud neemt Nederland revanche op het WK in Boedapest. Daarin viel Bol vlak voor de finish, waardoor TeamNL een vrijwel zekere medaille misliep. De gemengde estafette stond die jaar geleden tijdens de Spelen in Tokio voor het eerst op het programma. Nederland eindigde destijds als vierde, 14 honderdsten achter het brons van de Verenigde Staten.

Liemarvin Bonevacia, Isaya Klein Ikkink, Eugene Omalla, Femke Bol, Lieke Klaver, TeamNL, atletiek, Olympische Spelen, goud, Parijs2024, 4x400 meter
© IMAGO - Nederland wint gouden medaille op 4x400 meter gemengde estafette