Podium 100 meter kleurt volledig Nederlands na spannende strijd

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
06 sep. 2024, 19:42
06 sep. 2024, 20:01
Fleur Jong, Kimberly Alkemade, Marlène van Gansewinkel, atletiek, goud, Paralympische Spelen, 100 meter, TeamNL
© NOS - Fleur Jong wint de 100 meter sprint op de Paralympische Spelen

Fleur Jong, Kimberly Alkemade en Marlène van Gansewinkel hebben voor een volledig Nederlands podium gezorgd op de 100 meter sprint. Jong wist in een tijd van 12.54 het goud te veroveren. Alkemade bleef Van Gansewinkel nipt voor in de strijd om het zilver.

De drie Nederlandse para-atletes waren van tevoren al dé grote topfavorieten voor de paralympische finale. Het drietal stak in de kwalificatie al boven de concurrentie uit en liep overtuigend de snelste tijden. Alkemade was in de heats de allersnelste en schoot ook in de eindstrijd uit de startblokken. Ze won eerder deze week al de 200 meter en leek op weg naar een nieuwe paralympische titel.

Artikel gaat verder onder video

Fleur Jong wint 100 meter voor twee landgenotes

In het einde stormde Jong echter over alles en iedereen heen. In het slot pakte ze zelfs nog een geruststellende marge op haar concurrenten, waardoor de zege al vóór de streep binnen was. Alkemade liet van Van Gansewinkel nog achter zich, waardoor ze het zilver veiligstelde. Voor Van Gansewinkel is het niet de eerste keer dat ze deze week door haar trainingspartners wordt verslagen. Ze pakte namelijk ook al zilver bij het verspringen achter Jong. Bovendien eindigde ze op de 200 achter Alkemade als tweede.

Lees ook: Opvolger voor Harrie Lavreysen na één-tweetje op paralympische wegrit

Olivier Hendriks eindigde net als bij de Spelen van Tokio als derde nemen op de 400 meter in de klasse T62. De sporter, bij wie op jonge leeftijd beide onderbenen werden geamputeerd, finishte achter Hunter Woodhall (Verenigde Staten) en titelverdediger Johannes Floors uit Duitsland. Woodhall won in een tijd van 46,36 seconden. Hendriks liep een sterke tijd van 46,91, maar de Duitser was 00,01 seconde sneller.

Lees meer over: