Nederlandse estafettevrouwen pakken zilver na inhaalrace Femke Bol

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 aug. 2024, 21:26
12 aug. 2024, 21:37
Femke Bol, Lieke Klaver, TeamNL, atletiek, Olympische Spelen. Parijs 2024
© IMAGO - Nederland pakt zilver op de 4x400 meter voor vrouwen

Femke Bol, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte hebben de zilveren medaille gepakt op de 4x400 honderd meter voor vrouwen. Nederland lag vierde voordat Bol aan haar race begon en met een ferme eindsprint wist ze het zilver te veroveren. Het goud ging naar Amerika.

Klaver ging voor Nederland van start en deed direct vooraan mee. Zij gaf vervolgens het stokje door aan De Witte, die met een ferme eindsprint ook vooraan bleef. Peeters deed vervolgens hetzelfde en nestelde zich op een vierde plek. Het stokje werd daarna doorgegeven aan Bol, die als slotloopster het kunstje mocht afmaken. Na een afwachtend begin versnelde ze vlak voor de finish en veroverde ze relatief eenvoudig het zilver voor de Britten en de Ieren.

Estafettevrouwen veroveren zilver op de 4x400 meter

Het goud was al lang weg, want Sydney McLaughlin-Levrone zette de Amerikanen (met Shamier Little, McLaughlin-Levrone, Gabrielle Thomas en Alexis Holmes) als tweede loopster al op een flinke voorsprong. Vele meters voor de anderen liepen de Verenigde Staten simpel naar de zege. Door de aanwezigheid van Bol werd het daarachter nooit echt spannend. Op de slotdag van het atletiektoernooi van de Spelen kwamen Bol en haar grote concurrente McLaughlin-Levrone elkaar wel wéér tegen. De Amerikaanse won eerder deze week goud op de 400 meter, Bol moest het doen met brons.

Lees ook: Dit bedrag krijgen de Nederlanders als ze een medaille winnen op de Spelen

De estafettevrouwen liepen tevens een Nederlands record: 3.19,50. De zilveren plak was de vijfde atletiekmedaille voor TeamNL. Naast de bronzen plak van Bol pakte ook Sifan Hassan twee bronzen medailles. Daarnaast schonk Bol met een fantastisch eindschot Nederland op de eerste dag van het atletiektoernooi goud op de 4x400 meter gemengde estafette. Het team met Bol, Isaya Klein Ikkink, Eugene Omalla en Lieke Klaver eindigde in een tijd van 3.07,43, verrassend vóór de Verenigde Staten.