Alkemade neemt revanche op Van Gansewinkel en pakt paralympisch goud

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 sep. 2024, 20:13
04 sep. 2024, 18:42
Kimberly Alkemade, Marlène van Gansewinkel, Paralympische Spelen, goud, atletiek, 200 meter, goud
© IMAGO - Kimberly Alkemade, para-atleet van TeamNL

Kimberly Alkemade heeft paralympisch goud veroverd op de 200 meter (T64-klasse). De para-atlete won in de finale van haar landgenote Marlène van Gansewinkel. In Tokio wist laatstgenoemde te winnen en eindigde Alkemade als derde.

Van tevoren was het al duidelijk dat de finale een Nederlands onderonsje zou worden. Alkemade won haar serie namelijk in een tijd van 26,31. De andere heat werd overtuigend door Van Gansewinkel gewonnen: 26,36. Beide para-atleten waren daarmee ruim een seconde sneller dan de concurrentie.

Artikel gaat verder onder video

Kimberly Alkemade verslaat Marlène van Gansewinkel

Vanaf de start ging Alkemade aan kop. Ze begon ontzettend sterk en liep in baan acht alleen maar uit op de concurrentie. Ze kwam uiteindelijk in een tijd van 25,42 over de streep. Van Gansewinkel bleef in baan zes nog redelijk in de buurt, maar finishte ruim achter de winnares. Zij deed 26,14 seconden over de tweehonderd meter. Eerder op de dag prolongeerde zwemmer Rogier Dorsman zijn titel op de 200 meter wisselslag.

Lees ook: Van der Vaart vindt EK-ganger Oranje nep gedrag vertonen: 'Hij bespeelt mensen'

Van Gansewinkel won tijdens de Paralympische Spelen van Tokio goud op zowel de 100 als de 200 meter. In Parijs pakte ze eerder deze week al een zilveren medaille bij het verspringen. Alkemade liep in Tokio naar het brons op de 200 meter. Het afgelopen jaar deden beide concurrenten weinig voor elkaar onder. Van Gansewinkel verbrak het record van Alkemade in mei tijdens het WK, maar in juni pakte ze dat weer terug.

Lees meer over:

Netherlands