Femke Bol grijpt naast gouden medaille in olympische hordenfinale

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 aug. 2024, 21:33
10 aug. 2024, 10:58
Femke Bol op de Olympische Spelen in Parijs
© IMAGO - Femke Bol, atlete van TeamNL

Femke Bol heeft donderad in de finale van de 400 meter horden op de Olympische Spelen in Parijs genoegen moeten nemen met brons. In het langverwachte duel met titelverdediger Sydney McLaughlin-Levrone stond er geen maat op de Amerikaanse, die haar eigen wereldrecord aanscherpte: 50,37. Ook Anna Cockrell was sneller dan Bol.

Bol kwam de afgelopen tijd steeds dichter in de buurt van de tijden van McLaughlin en had de stiekeme hoop haar op het grootste podium te verslaan. Dat lukte niet. McLaughlin startte sterk en hield goed vol. Bol wist van tevoren al dat ze op de laatste honderd meter gas moest geven. In de laatste bocht bleek dat een lastig verhaal.

Artikel gaat verder onder video

Femke Bol moet genoegen nemen met brons

McLaughlin-Levrone gaf juist gas bij en met een flinke voorsprong ging ze met de gouden plak aan de haal. Ook Cockrell passeerde Bol in een tijd van 51,87. De tijd van Bol, die op het laatste stuk stilviel, was 52,15. Daarmee bleef de regerend wereldkampioen ver verwijderd van haar persoonlijk record van 50,95. Bol had zelf overduidelijk ook meer verwacht van de finale, waaraan ze dus net als in Tokio brons overhield. Na afloop moest de Nederlandse atletiekvedette getroost worden.

Bij de WK van 2023 in Boedapest veroverde Bol goud, al deed McLaughlin-Levrone daar niet mee. Cathelijn Peeters slaagde er afgelopen dinsdag niet in om de eindstrijd te halen. De Nederlandse eindigde als zevende in haar halve finale.

Zaterdagavond maakte Bol nog grote indruk door de gemengde estafetteploeg op de 4x400 meter met een fenomenale eindsprint naar goud te leiden. Nederland lag vierde toen Bol aan haar race begon in het Stade de France in Parijs, waar ook Lieke Klaver, Eugene Omalla en Isaya Klein Ikkink de finale liepen.